Zvieratá naozaj liečia - psychicky i fyzicky

15.05.2013 16:50

 

Táto téma, ktorej sa budem v tomto článku venovať je síce už trochu staršia, ale pochybujem že o nej viete. V médiách sa nezvyknú zaoberať takými to vecami, tak že sa možno dozviete niečo nové. Vedeli ste o tom, že zvieratá majú priamy pozitívny vplyv na naše zdravie či už psychické alebo fyzické? Asi sa tomu na začiatku dá ťažko uveriť, ale keď budete čítať ďalej, zistíte, že to možné je.

 

Niektorí odborníci totiž tvrdia, že citový vzťah k zvieraťu (myslím si, že je jedno o aké ide, ale asi je najvhodnejší pes) pomáha uvoľniť istú látku, tzv. interferón . Interferón je vlastne bielkovina, ktorá nás chráni a posilňuje imunitu. Samozrejme, že ak niekto má nejakú vážnu chorobu, tak sa razom sám nevylieči. Ide o takú veľmi malú pomoc našej imunite. To k fyzickej pomoci a teraz k výraznejšej  -psychickej.
Canisterapia – tak sa volá táto liečebná metóda. Liečia sa ňou problémy ako klinické, psychiatrické, psychopatologické a geriatrické ochorenia, konkrétnejšie napr. autizmus, depresia alebo čoraz častejšia detská obrna (to sú iba príklady, samozrejme je ochorení oveľa viac.)

 

Úloha napr. psa v tomto liečení, je ale až druhoradá, pretože základom je samotný lekár, ktorý psa využíva iba ako prostriedok, ktorým sa s pacientom zblíži. V prípadoch pacientov s detskou mozgovou obrnou sa  pes  stáva  nielen  priateľom, je aj motivujúcim prvkom, ktorý ich vedie k pohybu a rehabilitácii, je spestrením života a odvádza pozornosť od problémov a úzkostí. Pri autizme sa pes zase používa ako prostriedok na potlačenie agresivity voči okoliu a vytrhnutie z vnútorného sveta.
Či zviera človeka vylieči nie je vždy isté. Vždy závisí od vzájomného vzťahu a postoja pacienta i jeho okolia ku konkrétnemu zvieraťu.