Zoo

27.05.2013 18:50
Zoologické záhrady všetci dobre poznáme, tak že sa dlhým rozpisovaním nebudem zdržiavať. Názory ľudí sa však líšia. Niektorí tvrdia, že je to skvelá vec, ale iní sa zastávajú názoru, že v zoo zvieratá trpia. V tomto článku sa budem venovať obidvom názorom a budem sa ich snažiť objasniť.
Zoo ako také nie sú zlé. Dokonca sú aj veľmi užitočné. V zoologickej záhrade môžu mladší aj starší uvidieť inak divo žijúce zviera a to aj bez toho, aby muselo robiť nejaké triky ako v cirkusoch. Krmivo dostávajú pravidelne niekoľkokrát denne, čo je obrovská výhoda.
Čo sa týka zdravotnej starostlivosti, myslím, že to ani komentovať netreba. Zvieratá sú pravidelne ošetrované a pri úraze sa o nich dobre starajú. Popri klietke alebo výbehu je väčšinou informačná tabuľka, kde si môžete o zvierati čosi aj prečítať, a tým sa môžete dozvedieť informácie, ktoré ste možno dovtedy nevedeli.
Výbeh majú čo najviac prispôsobený danému druhu zvieraťa. Ale bohužiaľ veľkosť ich výbehu je absolútne nepostačujúca a s reálnym životom v prírode sa nedá ani porovnať.  Ďalším problémom sú ľudia s fotoaparátmi. Blesk zviera totižto môže na krátku chvíľu oslepiť (pár sekúnd), ale čo je dôležitejšie, zviera sa ho môže zľaknúť. Samozrejme – ak už nie je na to zvyknuté.
V niektorých zoo je ale ešte jeden problém. Niekedy zvieratá nechcú spolupracovať (napr. pri umývaní atď.) a pracovníci ich jednoducho musia donútiť. A na to sa nie vždy používajú techniky, ktoré sú priateľské k zvieratám. Napr. paralizátory, bič a i. Chcem zdôrazniť, že iba v NIEKTORÝCH zoo a nie vo všetkých. Záleží od toho, do akej idete.