Silvester - Najhoršia noc v roku

26.01.2013 13:05
Nový Rok je čas osláv, zábavy a pohody. V stovkách krajín je zaužívaný zvyk – ohňostroj. S ohňostrojom sa spája  krásny zážitok, ktorý vidíme my ľudia, avšak nie zvieratá. To, na čo sa my tešíme už od novembra, im ubližuje ako po psychickej, tak aj po fyzickej stránke zvieraťa. Skúsme sa na to pozrieť inými očami, očami, ktorým takéto srandičky robia muky - očami zvierat.  
Lúče svetla, ktoré sa priam zarezávajú do očí zvierat. Výbuchy petárd, z ktorých sa idú zblázniť. Strach a úzkosť – to jediné zažívajú zvieratá v tento „nádherný“ večer.  A preto je dôležité, aby sme svojich miláčikov pred týmto otrasným zážitkom ochránili.  Ak je to nevyhnutné, skryte ich do obytných priestorov (aspoň kým vrchol nepominie), venujte sa im viac ako po iné večery, dajte im ich obľúbenú hračku, krmivo...  Pretože takéto veci im vedia zanechať traumy – hryzenie si vlastných končatín a podobne. V horších prípadoch sa ľahko môže stať, že na vás pes zo strachu zaútočí alebo sa môže tak zľaknúť, že pri snahe utiecť si ublíži...
V ŽIADNOM PRÍPADE NEPRIVÄZUJTE ZVIERA NA REŤAZ!!! v snahe uniknúť pred streľbou mu hrozí uškrtenie reťazou (resp. obesenie sa na reťazi)
Nájde sa veľa prípadov takých, kde majitelia (zväčša psov) zamiešajú lieky na upokojenie a pod.  do krmiva a myslia si že problém je vyriešený. Ani z ďaleka a práve naopak. Zviera má po ťažkých liekoch oveľa citlivejšie zmysli ako bez nich, tak že tým to spôsobom by ste mu iba uškodili a zhoršili situáciu.    

 

Aj keď si myslíte, že to vás pes ľahko zvládne, nebuďte si takí istí. Nemôžete predvídať reakciu psa.   V takých to prípadoch sa extrémne často stáva, že zvieratá (najmä psy) prichádzajú o sluch. Ak nemáte možnosť byť pri zvierati v čase najväčšieho ruchu, požiadajte človeka, ktorému dôverujete a hlavne ktorého zviera pozná, či by vám ho aspoň na dve hodiny nepostrážil. Určite sa nájde človek s dobrým srdcom, ktorý sa zľutuje nad situáciou zvierat. 

 

Komentáre k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok