Island a katastrofa s rybami

25.02.2013 19:52

 

Vďaka nedostatku kyslíka v plytkých vodách islandských fjordov uhynulo niekoľko desiatok miliónov sleďovitých rýb, čo je približne celoročné množstvo tohto druhu vylovené v tamojších vodách.
Ekonómovia odhadujú škody až na 6,7 milióna eur, čo rozhodne nie je malá suma, no vzhľadom na to, že uhynulo niekoľko tisíc ton nie tak lacných rýb je to suma pomerne nízka.  Islandské ministerstvo hospodárstvo vyčlenilo mimoriadne veľké financie z rozpočtu na sledovanie oblasti s cieľom zabrániť opakovaniu situácie, no nie je isté či sa to vydarí a či to vôbec bude mať vplyv na situáciu.
 Mŕtve ryby môžu byť použité pre niektoré zvieratá. Do odstraňovania uhynutých rýb sa zapojili školáci a tiež  dobrovoľníci. Zisk z predaja poputuje na rozvoj miestnych škôl, aspoň tak informovali islandské médiá.
Na obrázku nižšie môžete vidieť, aké množstvo uhynulo, ak by ste si tie milióny nevedeli predstaviť. Podotýkam, že fotografia zachytáva len malú časť z celkového množstva a z celkovej plochy vyplavených rýb. Mňa by ale zaujímalo, ako to budú riešiť, aby sa to viackrát nestalo, pretože dávnejšie sa stalo niečo veľmi podobné. A myslím, že monitorovanie oblasti až tak nepomôže a nevyrieši tento pomerne dosť veľký problém.