Globálne otepľovanie

06.05.2013 20:35

 

Globálne otepľovanie je téma, ktorou si láme hlavu veľmi veľa ľudí. Spôsobuje obrovské škody a za to všetko si môžeme len my. Ale neodnášame si to len my. S nami okrem všetkého aj zvieratá. V skutočnosti sú to nebezpečné zmeny, ktoré sa dejú relatívne pomaly a tak niet divu, že sa na to akosi v bežnej spoločnosti pozabúda. Čo je vlastne to už spomínané globálne otepľovanie? Čo sa deje so zvieratami?

 

Globálne otepľovanie (alebo skleníkový efekt), vzniká hromadením oxidu uhličitého (CO2) v atmosfére, ktorá síce prepúšťa slnečné žiarenie na Zem ale nedovolí mu prejsť znova do vesmíru.
Teplo sa tak hromadí v atmosfére a na Zemi je čoraz teplejšie.
Moria a oceány zvyšujú svoju teplotu. Nie výrazne a nie okamžite. Avšak ryby a morské živočíchy cítia aj tú najmenšiu zmenu. A preto sa „sťahujú“ do chladnejších, pre nich príjemnejších oceánov.
Hmyz a parazity sa rozmnožujú skôr a rýchlejšie, čiže ich počet narastá.
Vo Veľkej Británii až 65 druhov vtákov začalo priemerne znášať vajíčka o 10 dní skôr ako pred 35 rokmi.

 

Asi najhoršie na tom sú však tučniaky, ľadové medvede, mrože a podobné živočíchy žijúce v studenom podnebnom pásme. Im sa zmenšuje životný priestor (pretože sa obrovské ľadovce pomaly topia) a pred teplom nemajú kam utiecť. Nižšie si môžete pozrieť diagram, ktorý znázorňuje zvýšenie teploty.

 

Komentáre k článku

John

Dátum: 05.04.2017 | Vložil: Smithe413

This kind of game gives a real experience of aefebkafdfedkckb

Pridať nový príspevok