Dostihy - "zábavné" preteky

02.02.2013 12:43
Veľká Pardubická – To je názov pre najväčšie konské závody v Česku. Vznikla v roku 1874 a je extrémne náročná pre závodníkov, ale najmä pre kone. Dodnes pri nej prišlo o život vyše 50 koní! Únava, zranenia pri tréningoch... Veľmi často sa kone vo Veľkej Pardubickej utrácali, ak už nemohli závodiť z dôvodov zranenia a pod.
Najhoršia prekážka – Taxis. Pri ňom prišlo o život viac ako 23 koní.  Taxis je 140 cm dlhý živý plot a za ním je 5 metrová priekopa s hĺbkou cca 1 meter. Kone o priekope nevedia, pretože sa táto prekážka nesmie ani trénovať. Môžeme teda s istotou tvrdiť, že Veľká Pardubická je príkladom skutočnej krutosti ku koňom na úkor ľudskej zábavy.
Okrem toho konská dráha vo Veľkej Pardubickej meria presne 6900 metrov, hoci povolená vzdialenosť je „iba“ 5000 metrov.
Po protestoch sa síce zmenilo dosť, no nič podstatné. Taxis sa znížil z vtedajších 150 cm na 140. A nesmiem vynechať, že dráhy sa začali zavlažovať čo zmiernilo nápor na kĺby koní.    

 

V tomto článku sa budem tiež venovať Racing Hound Slovakia. Ide o dostihy psov. Psy sú trénované v katastrofálnych podmienkach, často sú úplne vysilené. Sú cvičené v absolútne nevyhovujúcich podmienkach, a tak nečudo, že psy často útočia na ľudí – trénerov.
Nemôžem nespomenúť jedno cvičenie, ktorým psov trénujú. Reč je o hare coursing, čiže naháňanie živého zajaca. Jednoducho sa zajac vypustí a psy ho naháňajú. Popri tom si však veľmi často ublížia, či už vzájomne alebo samostatne.   
Tak a teraz by ste sa mali zamyslieť, či chcete naozaj chodiť na dostihy a stávkovať na psy či kone...

 

Komentáre k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok