Cirkus - miesto, kde zvieratá nepatria

26.01.2013 13:29
Cirkus je zväčša zábava spojená s príjemným zážitkom vidieť na vlastné oči obyčajné alebo exotické zvieratá predvádzať rôzne kúsky. Mali by sme sa však zamyslieť, aká je odvrátená tvár cirkusov so zvieratami. Treba si uvedomiť, že pre zviera nie je prirodzené robiť to, čo robia v cirkusoch. Nerobia to preto, lebo chcú ale preto, lebo to musia robiť. Tréneri používajú nástroje, ktoré zvieratám robia bolesť resp. ubližujú.
Počas predstavenia sú tieto nástroje pekne ozdobené, aby odľahčili svoj pravý význam. Taktiež im podávajú rôzne drogy, udierajú ich do slabín a v horších prípadoch im prikladajú žeravé platne.
Úspešné cirkusy cestujú nespočetne veľa kilometrov po krajinách takmer celý rok. Zvieratá sú uväznené v dobe dlhého transportu v úzkych priestoroch napr. stiesnených prívesných vozíkoch alebo klietkach kde je pre nich minimálny priestor pre pohyb. Nemajú priestor ani pre základné životné podmienky
Zvieratá prežijú väčšinu svojho života v klietke alebo na reťaziach. Takéto zaobchádzanie im spôsobuje trvalé traumy a psychické problémy. Kvôli týmto spôsobom zaobchádzania zvieratá často na javisku útočia na trénerov z dôvodu toho, že sú napäté, sú pod tlakom, čo vlastne znamená, že sú už od narodenia naučené prechovávať strach a nenávisť voči ľuďom.
Cirkusové zviera teda prakticky žije iba pre svoje číslo, stráca slobodu a vlastný život. Našťastie, v dnešnej dobe sa vyskytujú aj také cirkusy, ktoré nepotrebujú k svojim predstaveniam zvieratá. Vykonávajú ich len osoby ktoré si uvedomujú, čo vykonávajú a robia to dobrovoľne na rozdiel od zvieraťa. Dokonca môžu prejaviť svoje kvality, napr. extrémnu ohybnosť alebo výbornú zručnosť.

Cirkus nie je pre zvieratá- fyzicky a psychicky ich ruinuje. Preto radšej navštevujte cirkusy bez zvierat. Nenechajte sa predsa zabávať zvieratami, ktoré sú pre zábavu týrané. Zvieratám nepomôže divácke potešenie, ktoré ich viac deprimuje za silných ovácii, hluku a  hlasitej hudby počas vystúpenia.
Nepodporujme skrytú formu týrania zvierat! Za oponou je skutočná bolesť zvierat!

 

Komentáre k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok